lauantai 13. heinäkuuta 2013

HeartMath, hallitse stressiäsi ettei se vaan pääse hallitsemaan Sinua!

Olen jännittäjätyyppi, niin kuin varmasti moni Teistäkin.

Muistat tunteen varmasti hyvin. Sydän hakkaa mielettömästi, kädet hikoilee, ajatus harhailee. Tämä  sympaattisen hermoston aktivoituminen on luontainen reaktio uuteen, vieraaseen, outoon tai pelottavaan tilanteeseen. Elimistön tasapaino järkkyy, sympaattinen hermosto saa yliotteen ja keho valmistautuu taisteluun.

Pelkotilat ja pitkittynyt stressi edesauttavat ahdistuksen (eng. anxiety) ja masennuksen kehittymistä. Edellä mainituista taudeista onkin tullut epidemian kaltainen ongelma nykymaailmassa. Yhtä selittävää syytä tälle on ollut vaikea osoittaa, mutta mielestäni nykypäivän informaatiotulva ei ainakaan helpota. Informaatiota on ympärillämme ylenpalttisesti ja suunnaton määrä erinäisiä asioita taistelee kynsin hampain saadaksesi huomiosi. Kuitenkin tärkein ihminen, jolle sinun tulisi osoittaa huomiota olet Sinä itse.

Koin huomattavan harppauksen stressin- ja jännityksen hallinnassani tutustuttuani HearthMath-ohjelmaan, http://www.heartmath.org/. Yksinkertaisuudessaan HearthMath perustuu sydämen sykevaihteluiden rekisteröintiin ja sykkeen rauhoittamiseen hengitysharjoituksin. Rauhallisuuden saavutettuasi opit stressinhallintaa ja ongelmatilanteiden ratkaisua tekemällä mielikuvaharjoitteita. Itse huomasin HeartMath-in avulla pystyväni paremmin sulkemaan pois ulkoiset ärsykkeet ja keskittymään edessä olevaan leikkaukseen selvästi paremmin.

HearthMath-laite tulkitsee stressitasosi ja ilmoittaa, mikä koherenssitasosi on tietyllä hetkellä (coherence, aikapiste, jossa aallonpituuus on sama) eli toisin sanoen miten tasainen sydämen sykevaihtelu on. Mittailin koheressia ennen leikkaustilannetta ja sen jälkeen. Laite selvästi kertoi minun olevan stressissä, koherenssi oli 2.7, kun se edellisenä iltana oli ollut 4.6 (mitä korkeampi, sitä parempi). Kuten kaikessa, harjoittelemalla oppii ja uskon kehittyväni!

HerthMath-istä lisää jatkossa!

Dr. Peura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti