lauantai 16. marraskuuta 2013

L1.3 Goal Setting - Intohimo



Kipuaminen kohti huippua on alkanut! 

Jatketaan siitä, mihin päädyimme kahdessa edellisessä Goal Setting-kirjoituksessa. Päämäärien saavuttamista voi mielestäni helpottaa keskittymällä kolmeen olennaiseen tekijään. Ensimmäinen on päämäärän hahmottaminen, eli tieto siitä, mitä tavoitellaan, mitä ongelmia / haasteita on odotettavissa ja mistä nämä ongelmat muodostuvat. Toinen tekijä on strategia, eli missä ajassa tavoite  saavutetaan, mitkä ovat välietapit ja millä tavalla mahdolliset tulevat ongelmat ratkaistaan.

Kolmas, ja ehkä olennaisin tekijä minkä tahansa suunnitelman onnistumiseen, on intohimo. Halu onnistua ja menestyä, tuntea mielihyvää saavutuksistaan.

Mitä on intohimo?

Mielenhallintaa on klassisesti pidetty hyveenä, itsehillinnän voittona mieltä petkuttavilta himoilta ja impulsseilta (James 1950/1890). Intohimo on tunteisiin vetoavaa pyrkimystä jonkin saavuttamiseen ja tavoitteena on mielihyvä tai epämiellyttävän kokemuksen poistaminen.

Intohimo (desire) kohdistuu tiettyyn määriteltävään asiaan. Aivoissa himoamme hillitsee ns. inhiboivat eli hillitsevät mekanismit. Intohimo voi muttua pakkomielteeksi (obsession), mikäli aivojen hillintämenetelmät pettävät.

Tutkimusten mukaan intohimo syntyy aiemmin koetuista mielihyvää tuottavista palkintoketjuista. Näiden ketjujen uudelleen ja yhä uudelleen aktivoituminen käynnistää voimakkaan tarpeen jonkin tarkasti määriteltävän asian saavuttamiseksi. Mielihyvää tuottavan asian ajattelu voimistaa tunnetta siitä, että jotain puuttuu. Tämän seurauksena ihminen suuntaa energiansa jotta saavuttaisi haluamansa tavoitteen.

Miten intohimo liittyy tavoitteiden saavuttamiseen?

Ajatusten kohdistaminen intohimoon käynnistää välittömästi tavoittelun puuttuvan asian saavuttamiseksi. Psykologian klassikoiksi muodostuneissa Csikszentmihalyi-n tutkimuksissa kuvaillaan, että suorittaessaan jotain asiaa täysin intohimonsa vallassa tekijä pääsee ns. flow-tilaan, jolle on ominaista täydellinen läsnäolo tilanteessa, ajantajun häviäminen ja voimakas sisäinen mielihyvä ja palkinnon tunne.

Intohimoa ja flow-ta pidetään välttämättöminä henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Kun perustarpeet on tyydytetty, tulisi tavoitteita etsiä Maslowin hierarkian mukaisesti kolmesta ylimmästä laatikosta (kts Maslowin tarvehierarkia), eli itsensä toteuttamisesta, itsetunnon ja arvotuksen kehittämisestä ja yhteenkuuluvuuden voimistamisesta.





Yritin arvioida omia tavoitteitani / päämääriä kolmen tekijän menetelmän avulla

Intohimoni on selvästi aina ollut opettaminen ja tiedon lisääminen. Opettaminen ja kommunikointi kehittää ja tyydyttää useaa perustarpeistani (yhteenkuuluvuutta, itsetuntoa ja itsensä toteuttamista). Erityisen palkinnon saan kun onnistun kirjoittamaan jotain, mikä kiinnostaa.

Olen hankkinut tietoa, jotta päämääräni selkiytyisi. Blogikirjoittamisen opettelu ja psykologisen kirjallisuuden lukeminen avartaa näkemystäni menetelmistä, joilla pääsen lähemmäksi tavoitteitani eli stressinhallinnan menetelmien ymmärtämistä.

Strategiani alkaa myös hahmottumaan. Säännöllisen blogikirjoittelun avulla (n. 3-4 kertaa kuukaudessa) kehityn jatkuvasti. Omat ajatukseni hahmottuvat paremmin ja pystyn jossain vaiheessa kokoamaan informaation ja kiteyttämään yhteen yksinkertaiseen stressinhallintametodiin. 

Tänään on tarjolla lisäksi erityinen Dr.Peura spesiaali, jota suosittelen lukemaan.

Haastattelin ystävääni ja kirurgikolleega Antti Oksasta stressinhallinnasta kirurgiassa ja vuorikiipeilyssä. Mielestäni tuossa Antin jutussa kiteytyy hyvin strategia, tieto ja intohimo (ja ehkä vähän flow-ta myös).
 
http://www.drpeura.blogspot.fi/search?updated-max=2013-11-16T02:22:00-08:00&max-results=1

Päämääriä tavoitellen!
Dr.Peura

ps. Tämän vkon biisi on saatavilla SoundCloudista. Videota ei taida olla vielä saatavilla. Tsekatkaa Jori Hulkkonen parhaimmillaan!
https://soundcloud.com/theofficialjorihulkkonen/mies-ja-el-m-vaimon-faija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti