perjantai 9. elokuuta 2013

L2 Shout It Loud - Itsevarmuus ja hyljinnän torjuminen

Shout It Loud!

Sänky on pedattu ja päivät alkaneet reippaasti! Yksi tapa muutettu, useita vielä jäljellä.  Kuitenkin, lainatakseni sijoittaja Chris Gardner-ia (ehkä joku muistaa elokuvan The Pursuit of Happyness, suom. Onnenpotkuja), "babysteps count"  eli välitellen eteenpäin kärsivällisesti.

Ensiksi kuitenkin kertausta edellisestä. Suuri osa käyttäytymisestämme on automaattista ja tätä ohjaavat suurelta osin tiedostamattomat palkintoketjut. Näitä ketjuja tietoisesti tutkimalla ymmärrämme oman käyttäytymisen paremmin. Jo tiedostus itse on avain muutokseen, mutta loppujen lopuksi kyse on tahdonvoimasta. Amerikkalainen filosofi Emerson (1803-1882) kiteytti muutoksen ketjun ja salaisuuden osuvasti. “Sow a thought and you reap an action; sow an act and you reap a habit; sow a habit and you reap a character; sow a character and you reap a destiny."

Kuitenkin muutos itsessään on aina askel tuntemattomaan, tiedostomattomaan ja pelottavaan. Ja koska emme ole yksin vaan jatkuvasti tekemisissä muiden kanssa, muutos väistämättä aiheuttaa värähtelyä ympärillämme. Muutos on kuin lumivyöry. Lumivyöryssä ulkoinen energia käynnistää tapahtumaketjun (aurinko sulattaa pintalumen aiheuttaen muutoksen lumen kitkassa), lumi alkaa liukua ensin vähitellen ja  tarpeeksi voimaa saatuaan se vyöryy massiivisella voimalla. Pienikin muutos on enne suuremmasta ja usein aiheuttaa hämmennystä ihmisissä ympärillämme. Tämän takia muutosta vastustetaan (sekä omaa, että yhteisön) ja siihen suhtaudutaan epäluuloisesti.

Ilman kasvua ja muutosta kehitys pysähtyisi. Luonnossa eri lajit kamppailevat jatkuvasti olemassaolostaan. Puu kurkottaa oksiaan kohti taivasta. Bakteerin genomi valikoituu ja sille kehittyy vastustuskyky aiemmin tehokkaalle antibiootille. Muutos on elintärkeä ja vääjäämätön.

Stephen Coveyn kirjassa The Seven Habits of Highly Effective People kirjailija lähestyy ongelmaan käytännönläheisesti. Pyri ensin ratkaisemaan ongelmasi joilla on todella merkitystä ja joihin voit vaikuttaa välittömästi. Kirjassaan hän kuvailee, että mieltämme vaivaavat asiat voi sijoittaa kahteen renkaaseen jotka ympäröivät toisiaan. Sisemmässä renkaassa ovat asiat joihin voimme vaikuttaa heti, esim. tapamme. Ulomman renkaan sisällä taas ne asiat jotka vaivaavat mieltämme mutta joihin emme voi tällä hetkellä vaikuttaa, esim. muiden mielipiteet. Kun keskittyy asioihin, joita pystyy todella hallitsemaan (sisempään renkaaseen), vaikutusvalta omaan elämään kasvaa ja ihmeellisellä tavalla tämä vaikutus kantautuu myös niihin alueisiin jotka aiemmin olivat ulottumattomissa...

Mitä siis oikeastaan halusin tällä kertaa sanoa?

Muutos on väistämätön ja elämän edellytys. Jokainen voi muuttua ja välitellen vapautuu epäedullisista tavoistaan. Muutosta vastustavat tekijät ovat vaikutusvaltasi ulkopuolella, eikä niihin kannata kuluttaa energiaa. Yksi tapa kerrallaan vanha malli murenee ja korvautuu uudella ja paremmalla eikä maailma ole enää entisensä sen jälkeen. Shout It Loud!

Tälle viikolle suunnittelin seuraavan harjoituksen: Stressinhallinnassa olennaista on vahvistaa omaa itseluottamusta keskittymällä sisempään renkaaseen. Tällä tavalla myös vaikutusvaltasi ulkopuolella olevien "murheiden" voima heikkenee. Aion siis joka ilta pyhittää 15min kuluneen päivän tapahtumien mietiskelyyn. Olenko murehtinut liikaa muiden murheita, vai ratkaisinko asioita joilla on todella merkitystä!

Dr.Peura

ref:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ralph_Waldo_Emerson
https://www.stephencovey.com/












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti