Jalo Elämä
Maapallon myllertäessä, informaation tulviessä teknologian kehityksen vuoksi ja tätä kautta elämänrytminme nopeutuessa (tarkoitan tässä lähinnä sitä, että koemme olevamme velvollisia jatkuvasti olemaan ajan tasalla) on muutoksesta muodostunut miltei kirosana. Miksi muutos on ylipäänsä tarpeen? Miksemme voisi vain pysähtyä, nykyään puhutaan "downshiftaamisesta" ja olla välittämättä. Erityisesti, kun muutos ei tunnu tuovan mitään parempaa, vaan tuntuu kivuliaana ja rasittavana, ja aina osaa osoittaa juuri heikoimmat kohtaamme. Se ravistelee korttitalomme maahan ja paljastaa, miten yksinkertaisia me ihmiset kuitenkin loppujen lopuksi olemme.
Puhutaan, että muutoksen avulla siirryt ns. mukavuusalueesi ulkopuolelle ja tällöin joudut kohtaamaan asioita, haasteita, jotka ovat sinulle täysin uusia. Mikäli stressinsietokykysi mahdollistaa haasteista selviytymisen vahvistaa, seuraavalla kertalla selvität tilanteen helpommin. Tämä ajatus alunperin lanseerattiin psykologien toimesta ja nykyään on perustana useimmissa itsemotivointiohjelmissa.
Vastaus muutoksesta vai ominaisuuksien kehittäjänä, ei riittänyt ja päädyin etsimään syvemmälle. Etsiessäni googlesta vastaani tuli varsin yllättävä löytö.
Vuonna 551-479 ekr. eli Kiinassa mies nimeltä Kungfutse, jonka ajatukset olivat sen verran nerokkaita, että niiden ympärille perustettiin uskonto joka levisi laajalti Kiinaan ja johon perustunut moraalijärjestelmä on kestänyt meidän päiviimme saakka. Kungfutselaisuuden mukaan elämän korkein päämäärä on itsensä jalostaminen ja maailman parantaminen yhteiskunnan jäsenenä. Kungfutse uskoi ihmisen välisten oikeudenmukaisuuden olevan tärkein keino tämän saavuttamiseksi ja hänen tunnetuin lauseensa olikin ”Älä tee toisille sitä mitä et tahtoisi toisten tekevän itsellesi.”
Ymmärsin tämän jälkeen jotain uutta. Todelliseen muutokseen pystyt pääsemään vasta kun olet sisäistänyt arvomaailmasi, pyrit elämään arvojesi mukaisesti ja muutut ihmisenä sellaiseksi mitä olet tavoitellut. Lyhyen tähtäimen tavoitteita ja haasteita tulee olla ja ne "kasvattavat" mutta niiden merkitys jää loppujen lopuksi vähäiseksi, mikäli emme ymmärrä olevamme osa suurempaa kokonaisuutta, ihmisyyttä.
Kungfutsen sanoin tavoitteenamme on jalo elämä. Mitä muuta voisimmekaan itseltämme odottaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti