torstai 10. lokakuuta 2013

L 1.1 Goal Setting - Määränpäät ja tavoitteet

Aamuisin alkaa olla jo kylmä, kohta talvi tulossa!!

Oli kyse mistä tahansa tavoitteesta (epäsuotuisan tavan muuttaminen, tenttiin lukeminen, terveyden ylläpitäminen, menestyminen..) tarvitset aina tarkan suunnitelman sen saavuttamiseksi.

Ensimmäisessä blogisarjassa kävin läpi neljän askeleen muutossuunnitelman (tekstit L1-L5), joka käsitteli tapojen ja tottumusten ymmärtämistä sekä muutosta. Näin syksyn tullessa on hyvä aika tehdä päivityksiä. Kesän kasvukausi on ohi luonto asettuu lepoon. Aivoissa on tilaa käydä läpi aiemmin koettua ja opittua.

Opettelen parhaillaan pikalukua ja löysin erinomaisen kirjan aiheesta. Christian Grüning - Garantiert erfolgreich lernen - Wie Sie Ihre Lese- und Lernfähigkeit steigern. http://www.amazon.com/Christian-Gr%C3%BCning/e/B0043BVDHQ. Luen eestiksi käännettyä versiota, suomeksi ei taida olla saatavilla. Olen aivan ymmälläni miten paljon lukemistehoa voi parantaa pikaluvun avulla!

Miten pikaluku ja suunnitelmallisuus sitten liittyy yhteen?

Yksi päivä ajelin autolla töihin. Yritin hahmottaa mitä oikein toivon seuraavilta kuukausilta. Ainahan työnsä voisi tehdä paremmin, sekään sinäänsä ei ole huono tavoite, mutta toivoin kuitenkin jotain konkreettista. Pohdiskelin pääni puhki. Päädyin lopuksi miettimään, mikä oikein estää tekemästä selkeää suunnitelmaa tavoitteista? Pelko ?

Unelma, tavoitteet ja haaveethan ovat vain mielikuvia jostain. Niin hauraita, ettei melkein uskalla ajatella niitä tosissaan.

Olisiko kuintekin mahdollista, että omia haaveita voisi jotenkin ymmärtää paremmin ja vähentää epätietoa. Ehkä tiedon ja tiedostamisen avulla mielikuvia voi muuttaa todellisimmiksi? Tässä kohtaan pikalukukirjastani oli selkeästi apua!

Nykytietämyksen mukaan aivot eivät tallenna tietoa lineaarisesti (eli, että tieto olisi aivossa tallennettuna tekstin muotoon) vaan muisti muodostuu verkkomaisesti järjestäytyneistä muistiyhteyksistä (assosiaatioista). Toisin sanoen; asioiden todellinen ymmärtäminen ja muistaminen on mahdollista vasta kun muistiyhteyksiä on tarpeeksi. Mielenkiintoista on myös että myös muiden kuin näköaistin käyttö vahvistaa muistijälkeä (erityisesti hajuaistin! Ei kun vaan haistelemaan oppikirjoja!).

Tämä havainto pätee myös mielikuviin, haaveisiin ja tavoitteisiin. Mitä enemmän annat aivoillesi lisäinformaatiota tavoitteesta, sitä todellisemmaksi se sinulle muuttuu. Uusi pelottava asia onkin pian täysin tuttu entuudestaan. Lisäksi, kuten edellisessä tekstissä mainitsin, limbinen järjestelmä vihaa kaikkea uutta ja tuntematonta. Ymmärtämällä tuntematonta paremmin ja monesta eri näkökulmasta vähennät siihen liittyvää stressiä olennaisesti!

Eli
Expand Your Mind!  (And The Rest Will Follow...)

Dr.Peura

 












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti